



## Press invitation

Berlin, 28 September 2020 Page 1 of 2 STREET ADDRESS Scharnhorststraße 34-37

10115 Berlin

website www.bmwi.de

Press Office

TEL +49 30 18615 6121 and 6131

FAX +49 30 18615 7020

EMAIL pressestelle@bmwi.bund.de









## Virtual Conference on the Implementation and Strategic Orientation of the Future Instruments of EU Cohesion Policy

A virtual conference entitled 'Implementation and Strategic Orientation of the Future Instruments of EU Cohesion Policy' will take place on 29 September 2020. A virtual tour de table will give representatives from the EU Member States, the European Commission, the Committee of the Regions, the European Economic and Social Committee, Members of the European Parliament and the Minister-President of Saxony-Anhalt the opportunity to exchange views on the strategic orientation, delineation and interplay of the instruments in the new funding period (2021-2027). The aim is to make optimum use of both tried and tested and new instruments of EU cohesion policy for effective crisis management and for an innovative and green economic transition in the regions. Around 500 international experts will be invited to take part in the virtual conference via live stream.

We would therefore like to invite you to take part in the Virtual Conference on the Implementation and Strategic Orientation of the Future Instruments of EU Cohesion Policy to be held on <u>Tuesday</u>, <u>29 September 2020 from 9:30 a.m. to approx. 12:30 p.m.</u>

Provisional schedule of the conference (tbc):

Time	Subject	Duration
9:30	Beginning of the conference (in the 'Aula')	
9:30	Welcoming remarks and opening speech by Federal Minister Altmaier	7 min
9:37	Introduction by EU Commissioner Ferreira	7 min
9:44	Speech by Younous Omarjee (MEP)	5 min
9:49	Dr Reiner Haseloff (Minister-President)	5 min
9:59	Katja Meier( Minister for Europe of Saxony)	5 min





## Page 2 of 2

10.04	Orientation debate, part 1	30 min
approx. 10:35	Break	15 -25 min
10.54	Speech by Andrey Novakov (MEP)	3 min
10.57	Speech by Constanze Krehl (MEP)	3 min
11.00	Orientation debate, part 2	60 min
12.00	Speech by Michiel Rijsberman, rapporteur of the European Committee of the Regions	5 min
12.05	Speech by Luca Jahier, President of the European Economic and Social Committee	5 min
12.10	Closing remarks by Elisa Ferreira, EU Commissioner for Cohesion and Reforms	5 min
12.15	Closing remarks by Federal Minister Altmaier	5 min

If you are interested in the event, please send your reply to <a href="mailto:presseeinladung@bmwi.bund.de">presseeinladung@bmwi.bund.de</a> (keyword: 'Kohäsion virtuell').

After registration, you will receive an email with the dial-in data for the virtual conference. The conference will take place in German, English and French.